Традиции

В серията зимни празници Нова Година е вторият по значимост празник след Коледа.

Една от най-важните традиции по посрещането на Нова година е свързана приготвянето специална обредна вечеря, която се кади - против уроки. Трапезата е богата и има изобилие от блажни ястия. Задължително е свинското от прасето, което е заклано по Коледа. По стари традиции основното ядене трябва да е от птица - най-често върху кисело зеле или пълнена с ориз, стафиди, лук, моркови. Като гарнитура има изобилие от туршия, чушки, тиквички. Както на масата на Бъдни вечер, така и на Нова година трябва да има лук, чесън, жито, сушени плодове, орехи, туршия, които се запазват до Йорданов ден.

Баницата с късмети се приготвя с парчета, колкото души има около масата плюс едно. В нея се слагат късмети и малки дрянови клончета с пъпки. Всеки взизма парчето пред него, а късметът определя предстоящата година. Дряновите клончета след вечеря се хвърлят в огъня - ако изпукат, е на здраве и берекет. Парчето в повече се нарича на Св. Богородица.

Най-познатият за Нова година обичай е сурвакането. Децата, събрани на групичка, обхождат домовете на близки и съседи и всяко носи сурвакница, украсена с преплетени клончета, нанизи от пуканки и сушени плодове, дребни парички, разноцветни вълнени конци, кравайчета. Сурвакарите започват от най-възрастния член и благославят цялата къща. Домакините даряват сурвакарите с дребни пари, орехи, сушени плодове и малки подаръци.

Към новогодишните традиции спада и ладуването. Момите се събират срещу празника при чешмата и донасят бяло котле с мълчана вода, в което всяка пуска пръстена си . Котлето престоява през нощта; на сутринта една от момите вади пръстените, другите пеят песни-припявки, с които наричат за какъв момък ще се ожени момата и какъв ще бъде късметът й.

Добра поличба е, ако някой кихне. На него му се обещава първото заклано добиче през Новата година. )

Тук може да прочетете още за българската Нова Година.

Още за трапезата и традиции по Нова Година.

travel sites made a real revolution in the industry.

doorsnmore.net.auCopyright © 2024 Free България. All rights reserved. Theme by Rankerz SEO Company